Dodatkowy podatek na niezdrowe mięso uratowałby setki tysięcy ludzi
7 listopada 2018, 14:51Wprowadzenie dodatkowego podatku na czerwone i przetworzone mięso uratowałoby życie około 220 000 ludzi rocznie i zaoszczędziło systemom opieki zdrowotnej około 40 miliardów dolarów, wynika z badań przeprowadzonych na Oxford University.
Długość życia człowieka wpływa na środowisko naturalne
10 października 2013, 10:25Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davies oczekiwana długość ludzkiego życia jest głównym elementem pozwalającym na przewidzenie liczby gatunków inwazyjnych oraz zagrożonych. Zwykle w analizach oddziaływania człowieka na środowisko element ten nie jest brany pod uwagę
Sen eliminuje błędy pamięciowe
11 września 2009, 16:07Sen pozwala wyeliminować błędy pamięciowe i fałszywe wspomnienia. Doniesienia te zainteresują na pewno nie tylko studentów, których czeka test wielokrotnego wyboru, ale i starszych ludzi, mających problemy z mylącymi się im lekami (Learning & Memory).
Wszyscy jesteśmy Amerykanami?
30 listopada 2018, 17:02Przed 56 milionami lat po Ziemi chodził najstarszy znany nam przodek współczesnych naczelnych, Teilhardina, zwierzę podobne do marmozety. Gatunek szybko rozprzestrzenił się po lasach Azji, Europy i Ameryki Północnej. Równie szeroki zasięg wśród naczelnych osiągnął jedynie człowiek. Naukowcy od dawna próbują poznać odpowiedź na pytanie, który z gatunków Teilhardina był najstarszy.
Przewodnictwo poprawione 400-krotnie
14 listopada 2013, 13:58Badacze z Washington State University przypadkowo doprowadzili do 400-krotnego zwiększenia przewodnictwa w krysztale tytanianu strontu. Doktorant Marianne Tarun zauważyła niezwykłe właściwości kryształu, który przez roztargnienie nie został właściwie zabezpieczony
Jabłkowe opakowanie
29 września 2009, 08:30Talerzyki z otrębów pszennych czy sztućce z trzciny cukrowej to coś, do czego zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Teraz do motywów ekologicznych dołączyły jednak przesłanki zdrowotne, co skłoniło naukowców do rozpoczęcia prac nad jadalnymi opakowaniami pozyskiwanymi z jabłek, które zabezpieczają przed patogenami namnażającymi się w mięsie drobiowym (Journal of Food Science).
Doskonalsze szacunki pokazują, że migracja jest większa niż się przypuszcza
28 grudnia 2018, 05:36W świątecznym numerze PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) dwóch naukowców z University of Washington zaprezentowało nową metodę statystyczną oceny przepływu ludności pomiędzy krajami. Ich analizy wykazały, że poziom migracji, definiowanej jako przeniesienie się do innego państwa i pozostanie tam przez co najmniej rok, jest wyższy niż się ocenia. Jednocześnie jest dość stabilny
Pitna woda pod dnem oceanów
6 grudnia 2013, 11:35Naukowcy z australijskiego Flinders University poinformowali o istnieniu gigantycznych podmorskich zbiorników słodkiej wody. Zbiorniki znajdujące się pod szelfem kontynentalnym Australii, Chin i obu Ameryk mogą zawierac nawet 500 000 kilometrów sześciennych wody
Dobry węch wyczula na emocje
14 października 2009, 10:24Ludzie obdarzeni bardziej wyostrzonym węchem potrafią trafniej zidentyfikować cudze emocje (Psychological Science).
Zaatakowali raka dzięki „inteligentnej” nanocząstce
22 stycznia 2019, 10:05Powstrzymanie komórek nowotworowych przed zablokowaniem układu odpornościowego, za co przyznano tegoroczną Nagrodę Nobla, to tylko jedna z metod immunoterapii przeciwnowotworowej. Naukowcy z Vanderbilt University opracowali właśnie inną metodę, która pobudza komórki układu odpornościowego do walki z nowotworem. Specjalna nanocząstka pomyślnie przeszła wstępne testy na tkance ludzkiego czerniaka.